Тема

Тернопільські новини

На Тернопіллі оголошено вісім нових територій та об’єктів природно-заповідного фонду

За пропозицією управління екології та природних ресурсів Тернопільської облдержадміністрації рішенням Тернопільсьої обласної ради від 9 серпня 2018 року № 1155 оголошено 2 об’єкти природно-заповідного фонду місцевого значення площею 0,06 га. Серед них ботанічна пам’ятка природи місцевого значення „Андругівські липи”, гідрологічна пам’ятка природи місцевого значення „Живоносне джерело”.

       Гідрологічна пам’ятка природи місцевого значення „Живоносне джерело  пл. 0,01 га розташована на південно-східній околиці с.Гаї-Гречинські Байковецької селищної ради Тернопільського району. Оголошена з метою охорони та збереження  природного  джерела, цінного у природоохоронному, історико-культурному, науково-пізнавальному, естетичному, оздоровчому та господарському відношеннях.

     Джерело низхідне, вода чиста, холодна, приємна на смак. Потужність джерела становить 0,12 л/с. Джерело каптоване і вода витікає з пластмасової труби з двома виходами. З джерела бере початок потічок шириною 0,5 м. Джерело окультурене, місцева громада біля джерела побудували капличку Божої Матері «Живоносне джерело». Біля джерела з обох боків потічка розташовані лавочки. Місцеві мешканці, жителі м. Тернополя, інших населених пунктів області беруть воду з джерела для пиття га приготування їжі, тут освячують воду у святкові дні. Земельна ділянка під  пам’яткою природи перебуває у постійному користуванні Релігійної громади парафії „Святого Духа” с. Гаї-Гречинські.

     Ботанічна пам’ятка природи місцевого значення „Андругівські липи” площею 0,05 га розташована на східній околиці села Андруга  Білокриницької сільської ради Кременецького району. Оголошений з метою охорони та збереження двох дерев липи  (Tiliacordata Mill.) віком  400-500 років  що мають природоохоронну, історико-культурну, еколого-освітню та естетичну цінність. Висота дерев 20  і 24 метри, діаметр стовбурів на висоті 0,05 метрів становить 6, 4 і 4,4 метра. Земельна ділянка під пам’яткою природи перебуває у користуванні громади громади с.Андруга Білокриницької сільської ради.

     На сьогодні площа природно-заповідного фонду Тернопільщини зросла до  122942,90 га і складає 8,89% від загальної площі області. Робота в даному напрямі продовжується.

     За поданням обласної державної адміністрації на розгляді в Міністерстві екології та природних ресурсів України знаходяться матеріали про оголошення ботанічного заказника загальнодержавного значення ,,Жолоби” площею 60 га, про зміну меж (розширення території) національного природного парку „Дністровський каньйон” на 900,1 га,  в обласній раді – 4 нових об’єктів  природно-заповідного фонду місцевого значення загальною площею 12,10 га.

    У липні поточного року обласною державною адміністрацією погоджено проект Указу Президента України ,,Про зміну меж національного природного парку ,,Дністровський каньйон” в частині збільшення площі парку на 901,1 га.

     На розгляді сільських, селищних, міських рад перебувають клопотання управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації про погодження організації 6 нових заповідних територій та об’єктів загальною площею 124,02 га, районних рад 1 – 0,007 га, землекористувачів 1- 25,0 га.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *