Тема

Тернопільські новини

«Якщо будете вміти розрізняти правду від брехні, то жоден брехливий політик не отримає вашого голосу», – Глава УГКЦ до молоді у Зарваниці

Нам варто відкривати, пізнавати і знати Істину, тобто Господа. На цьому наголосив Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав під час зустрічі з молоддю у Зарваниці у суботу, 13 липня 2019 року.

Предстоятель переконаний, що до молоді повинна бути особлива увага: Церква мусить чути юних осіб.

«Українська молодь є найкращою! – звернувся Глава Церкви на початку зустрічі до молоді. – Мені було дуже приємно, що минулого року під час Папського синоду, присвяченого молоді, у Римі українська молодь поставила на перше місце Бога і родину, коли відповідала на запитання, що для неї є найважливіше… Мені відразу пригадуються слова з Євангелія: Шукайте наперед Царства Небесного і його справедливості, а решта все вам додасться. Я хочу подякувати вам, що ви шукаєте те, що найважливіше, що хочете бути справжніми людьми».

Згодом Глава УГКЦ говорив до молоді про правду.

Зустріч Блаженнішого Святослава з молоддю у Зарваниці

Опубліковано Zhyve.tv Субота, 13 липня 2019 р.

Блаженніший Святослав згадав про момент зі Святого Писання, коли Син Божий був на суді перед Пилатом: «Істина – це не є “щось”, а “хтось”, тобто Ісус Христос… У світі мало хто зараз шукає правди, бо сучасний світ є світом постправди. Ми це розуміємо, бо Україна прагне, щоб її правду знав світ, і стикаємося зі стіною байдужості».

Духовний лідер греко-католиків зауважив, що тепер ми переживаємо передвиборчий період і «Україну полонина неправда».

«Цьогоріч ми відзначаємо 30-річчя виходу з підпілля УГКЦ. Наші попередники доводять, що за правду потрібно боротися. Ба більше, терпіти переслідування за неї і навіть померти. Адже той, хто не знає правди, – живе в темряві. Тож бути християнином – означає бути учнем і свідком правди… Кожен з нас у своєму сумлінні покликаний шукати правду – це зміст християнського життя». 

За словами архиєрея, світ обов’язково буде випробовувати нас щодо того, якими ми є християнами.

«Хочу вам побажати, щоб ніхто вас не обдурив. Бо якщо ви будете вміти розрізняти правду від брехні, то жоден брехливий політик не отримає вашого голосу… Будьте учнями правди і її свідками. Ніколи не соромтеся її засвідчити і побачите, що всі ми разом будемо справжніми», – підкреслив Блаженніший Святослав.

Відтак відбулася друга частина зустрічі з молоддю у Завраниці: відповіді на питання молоді.

«Нещодавно я отримав листа з китайської парафії УГКЦ. Його написали китайці за походженням, які є вірними нашої Церкви», – розповів також Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав на зустрічі з молоддю, відповідаючи на запитання  від молоді, як навернути атеїста до Бога. «Пройшовши весь шлях до хрещення, вони вирішили стати християнами відповідно до нашої церковної традиції. Їх привабила наша східна київська духовність», – додав Предстоятель.

Блаженніший Святослав відзначив, що сьогодні УГКЦ має в собі наче два крила. «Частина наших вірних є греко-католиками за походженням. Це представники традиційного християнства, яке має свою вагу, тому що передає нам наше коріння. І друге крило – греко-католики, які стали синами і доньками нашої Церкви з вибору. Це не традиція. Це свідомий і добровільний вибір», – розповів Глава Церкви.

За його словами, тепер є багато греко-католиків за вибором, зокрема на Сході та в Центрі України.

«На мою думку, для того щоб сьогодні невіруюча людина стала християнином, вона повинна бодай раз у житті зустріти справжнього християнина», – переконаний Блаженніший Святослав.

В УГКЦ, розповів він, є ціла євангелізаційна програма, тобто намагання промовити слово Євангелія до тих, хто ще не є охрещений. «Однак ми бачимо, що лише одного інтелектуального меседжу замало. Поділ між християнами є також перешкодою для проповідування Євангелія для невіруючих. Щоб справді показати дорогу до Бога людині, яка Його шукає, треба самому тією дорогою йти. Треба самому знати цю дорогу», – вважає Предстоятель.

Він висловив свій жаль, що ми часто не думаємо про тих, хто не вірує в Бога. Не молимося за них, а вони так потребують когось, хто б допоміг їм у їхньому пошуку.

Пригадуємо, що 13-14 липня 2019 року відбувається цьогорічна Загальнонаціональна проща до Марійського духовного центру «Зарваниця». Традиційно у перший день прощі відбувається зустріч з молоддю і багатотисячний похід зі свічками від парафіяльної церкви до чудотворного місця, де єпископи, священники та миряни молитимуться Молебень до Богородиці та проситимуть у Матері Божої заступництва для нашого народу та миру для України.

У неділю, 14 липня, центральною подією прощі є Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолить Блаженніший Святослав.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *