Тема

Тернопільські новини

В Лановецькому районі вшанували жертв Молотківської трагедії

Вже сімдесят шоста весна віддаляє нас від дня страшної трагедії, що сталася у селі Молотків Лановецького району  29 квітня 1943 року. Вона забрала життя 617-ти ні в чому не винних мирних жителів, серед яких 92 дітей. У пам’ять про них в центрі села стоїть величний меморіал – краєзнавчий музей Молотківська трагедія. Відкрили його у 1985 році. Тут зібрано книгу пам’яті про жертв, світлини, спогади очевидців, тематичні картини, офіційні документи окупантів (розпорядження, висновки судмедекспертизи, матеріали про завдані збитки) тощо.  Обабіч дороги до села, в пам’ять про загиблих, посаджено 617 беріз.

Поминальні заходи на вшанування цієї болючої, сумної дати відбулися в селі Молотків 02 травня 2019 року.
У місцевій церкві св. Георгія Побідоносця отець Орест відправив  ранкову літургію,після чого поминальна процесія хресною ходою вирушила до місця, де у 1943 році була кузня, в якій було спалено живцем 16 людей.

Учасники заходу, місцеві жителі, та усі ті, хто прийшли вшанувати жертв трагедії поклали квіти до «Стіни Пам’яті», на якій перелік замучених, розстріляних і спалених, до пам’ятника невідомому солдату, до підніжжя скульптури Матері, що закам’яніла у своєму горі та до інших символічних знаків, які є частиною експозиції районної комунальної установи «Меморіальний комплекс-музей «Молотківська трагедія».

До поминальних заходів долучились голова районної ради Руслана Кушнір, заступник голови районної ради Віталій Гресик, голова районної державної адміністрації Юліан Сірант, перший заступник голови райдержадміністрації Олександр Батожний, та генерл-хорунжий українського козацтва, уродженець села Молотків, Володимир Мосейко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *